Vandaag is rood!
rood

Vandaag is róóóód! De kleur van jouw lippen….
Of bloed.
Of rood van de liefde.
Of een lieveheersbeestje.
of…of. of…

Genoeg dingen die rood zijn en waarmee het geassocieerd kan worden. Niet alleen ‘dingen’. Kleuren kun je ook koppelen aan emoties. Dat komt door de energetische trillingen in kleuren en emoties. Bepaalde trillingen van kleur en emoties komen met elkaar overeen.

In een eerder blog schreef ik al over de kleur zwart. Daarover lees je hier meer. Deze kleur wordt vaak gezien in opstandige fases van een kind. De kleur rood is net als zwart een intense kleur (alhoewel zwart officieel geen kleur is). Het is een energieke, actieve kleur, die ons bloed sneller doet stromen.

We krijgen het er warm van. Het zet dingen in beweging. Het is een kleur waar je eigenlijk niet omheen kunt. Het vraagt aandacht.

Of  nee. Het schreeuwt om aandacht.

Signaalkleur

Het is niet voor niets dat in het verkeer de kleur veelal gebruikt wordt om ons op iets te attenderen. Het is een signaalkleur:
– let op!
– mag niet, verboden!

Ook in ons lijf gebeurt van alles met deze kleur. Het laat een zeker ongemak zien: bij boosheid, pijn, verlegenheid, schaamte, verwonding, warmte… Allemaal dingen die aandacht vragen. Het is een signaal dat er iets nodig is.

Deze kleur is actief en energiek. Passievol. Liefdevol. Warm. Heftig.
Soms te heftig.

In tekeningen komt rood vaak voor. Je kunt het zien als een signaalkleur. Een kleur die aandacht vraagt. Aandacht voor een ver- of gebod. Aandacht voor pijn (van hart of lijf). Aandacht voor wat dan ook.

Een kind wil je iets vertellen. Laten weten. Vraag jezelf af waarop het kind jou wil attenderen.

Intens en overweldigend

Een rood hart. Vol liefde en passie. Soms misschien wel overweldigend.
Je ziet de kleur ook bij heftige gevoelens als boosheid. Situaties waarbij de gemoederen over verhit zijn.
Een kind dat graag rood gebruikt, kan ook laten zien dat het energie heeft. Levenslust. Actief.
En denk aan meisjes (bijna) in hun puberteit, die te maken krijgen met menstruatie. Ook daar vind je regelmatig rood in tekeningen.

De kleur laat actie en energie zien. Voor sommige kinderen is dit te beteugelen en getuigt het van levenskracht. Voor anderen is het te heftig en wijst het op pijn (fysieke of hartepijn). Ook boosheid komt voort uit pijn…

Neem alle elementen uit de tekening mee in je analyse om te bepalen welk uitgangspunt bij dit kind van toepassing is.

Download hier mijn gratis e-book:
“10 dingen over tekeningen”