Hartjes; aardig gevonden worden & verbinding
hartjes

Hartjes <3 

Kort geleden schreef ik een blog over regenbogen in tekeningen. Een symbool dat je vaak ziet in tekeningen van kinderen van ongeveer 3-8 jaar. Die regenbogen zijn niet de enige die je vaak ziet.

Hartjes.

Zie je ook. Váák.

Ga maar eens na; hoeveel tekeningen heb je (gezien) waarop minimaal 1 hartje te zien is? Ik denk dat iedereen zich er wel 1 voor de geest kan halen.

Hartjes hebben verschillende betekenissen in een tekening. Kinderen tekenen vaak hartjes bij mensen of dieren die ze lief hebben. Waar ze van houden. Symbolisch voor ‘ik heb je lief, ik hou van jou‘.

Op de leeftijd van 4-6 jaar zie je vaak hartjes verschijnen in tekeningen (al dan niet in combinatie met regenbogen) in tijden waarin dingen veranderen: naar de basisschool gaan, van groep 2 naar groep 3. Dat is een periode waarin kinderen op zoek gaan naar hun plek in de groep. Het erbij horen, aardig gevonden willen worden is dan extra belangrijk. In deze context gaan de hartjes over aardig gevonden willen worden en de wens tot verbinding.

Want dat is wat liefde doet; zij verbindt.

Misschien heb je weleens een tekening van een kind gekregen na onenigheid. Regelmatig tekenen kinderen hartjes om ‘het goed te maken‘. Als teken van ‘ik vind je lief, vind je mij ook nog steeds lief?‘. Op zoek naar goedkeuring. Dat is wat kinderen doen. Zij zijn afhankelijk van degene die hen opvoedt. Wanneer er ruzie was of een streng woord is gevallen, kunnen kinderen de wens hebben dit weer zo snel mogelijk goed te maken. Sommige doen dat door een tekening te geven waarin je hartjes terug ziet.

Heb jij weleens zo’n ‘goed-maak’ tekening gekregen?

Als laatste symbolische waarde wil ik je vertellen over gebroken harten. Harten die letterlijk huilen van verdiet. Waar het hart een gezicht krijgt en tranen over de hartenwangen lopen. Wat je hier letterlijk op papier ziet, kun je vertalen naar hoe het kind zich voelt óf wat hij van iemand uit zijn naaste omgeving aan gevoelens oppikt.

Gebroken harten zie je ook vaak in tekeningen van kinderen van gescheiden ouders. De harten zijn dan soms letterlijk in twee helften verdeeld. Verdeeldheid. Twee helften in 1 hart. Deze helften kunnen ieder een eigen kleur hebben. Boeiend om dan naar de verschillende kleuren te kijken.

Sowieso worden harten niet altijd rood getekend. Vele kleuren worden gebruikt. En iedere kleur heeft zijn eigen symbolische waarde.

Er zijn ook nog hartjes aan touwtjes. Soort van hartballonnetjes. Daarover een volgende keer meer.

Lieve groet,

Eveline

Download hier mijn gratis e-book:
“10 dingen over tekeningen”