Agressie in kinderspel; hoe ga je daar mee om?
agressie

Agressie in kinderspel. Wat moet je daar nou mee? Afgelopen vrijdag kreeg ik bij vragen op vrijdag de volgende vraag:
‘Een jongen van 3 laat agressief spel zien op de peuterspeelzaal. Hij ‘schiet’ en ‘steekt ‘ andere kinderen ‘dood’. Ik vind dat heel heftig. Hoe kan ik daarmee omgaan?’

Wat goed is te weten, is dat jongens vaker en meer agressief spel spelen dan meisjes. Rond de leeftijd van 7 jaar spelen ze soldaatje en daarvoor al boefje en politie (als kleuters meestal heel onschuldig). Vaak ontwikkelt zich dat verder. Het helpt hen om onderscheid te leren maken tussen goed en slecht. Te oefenen met de rol van good guy en bad guy. Hoe voelt het om een held te zijn en ook hoe voelt het om ‘slecht’ te zijn.

Gekopieerd gedrag

Bij een 3 jarige zie je dit normaal gesproken niet ‘van nature’, maar meer als gekopieerd gedrag. Van oudere broers bijvoorbeeld, tv programma’s en wat te denken van videogames of in enkele gevallen door getuige te zijn geweest van agressie in het echt (denk aan huiselijk geweld of een incident op straat).

Hoe ga je om met agressie?

Hoe ga je daar dan mee om? Weet dat op deze leeftijd geldt hoe extremer jouw reactie is op het gedrag, hoe interessanter het voor het kind is. Het kind krijgt door dat hij er aandacht mee krijgt. Verbieden werkt daarom vaak averechts. Ook andere kinderen worden dan indirect ingeseind ‘Hé, dat is iets bijzonders laat ik dat ook eens proberen want dan gaan die volwassenen heel gek doen. ‘ ?

De kunst is neutraal te blijven in je houding en het gedrag om te buigen. Benoem rustig ‘dat doen we hier niet’ en speel even mee zodat je het spel stopt en ombuigt (dus niet mee in het agressieve spel!) en benoem tegelijk wat hij wel met dat stuk hout, puzzelstukje (ja, echt) of blok mag doen. Het spel ombuigen op deze manier is op deze leeftijd nog het beste aangezien het kind zelf nog onvoldoende begrip en woorden heeft om het waarom te begrijpen. Daarbij ben ik groot voorstander van wat er in zit, moet eruit. Bied daarom altijd een alternatief aan zodat de energie kan ontladen! Wanneer je het probeert te onderdrukken, komt het er altijd op een later moment uit. Meestal heftiger en ongecontroleerder.

Wellicht is het goed bij ouders na te vragen waar zij denken dat het gedrag vandaan komt en samen een oplossing zoeken naar hoe er thuis mee om wordt gegaan. Wat kunnen ouders thuis doen; Let op de voorbeeld-functie, welke programma’s worden bekeken, welke games gespeeld? Komt daar veel agressie in voor? Hoe kunnen ze dat doen in combinatie met oudere broers en zussen. Laat ze nadenken over een oplossing en in ernstige gevallen begeleiding voor het gezin inschakelen. Hopelijk is dat niet nodig.

Heb jij nog aanvullende ideeën en tips? Ik hoor ze graag!

Heb je trouwens mijn online trainingen al gezien? Kijk bijvoorbeeld eens naar de training ‘Opvoeden in verbinding’.

Download hier mijn gratis e-book:
“10 dingen over tekeningen”